Bemutatkozás
Intenzív, valóban aktív sporttábor 6-18 éveseknek

Katamarán Suli céljai

A Katamarán Suli célja vitorlás aktivitás szervezése, a vitorlás sporttevékenység feltételeinek megteremtése, a katamarán versenyzés népszerűsítése, a sportág iránt érdeklődő 6 – 18 éves úszni tudó, a vitorlázás iránt lelkesedő, egészséges gyermekek részére egy felejthetetlen élményekkel tarkított tábor szervezése.

Céljainkat az alábbi tevékenységeken keresztül valósítjuk meg:

 • Intenzív, valóban aktív sporttábor lebonyolítása
  • vitorlázás
  • kerékpározás
  • kalandpark látogatás
  • felfújható víziszörny úszóverseny
 • A sportág megismertetése, megkedveltetése
  • elméleti és gyakorlati oktatás
  • Topaz 12 csemete katamarán megismerése
  • Team Black Jack SL33 verseny katamarán megtekintése
 • Önálló vitorlázás megtanítása
 • Sportos életmód bemutatása a fizikai és sporttevékenység révén
 • A tehetséges, elkötelezett résztvevők által a hazai utánpótlás versenyzők létszámának növelése
 • Találékonyság fejlesztése
 • Kíváncsiság, érdeklődés felkeltése
 • Kommunikációs képességek fejlesztése
 • Iskolai eredmények javítása
 • Közösségi létre nevelés
 • A természet, a Balaton megismertetése

10 dolog, amit a gyereked a vitorlázásból tanulhat

1. Keménység. Sziklaszilárd keménység.

Erre persze azonnal rávághatod, hogy ezt sok más sportág megadja, ám a vitorlázásban ez fokozottan igaz. Itt a természet erőivel küzdünk. Mindegy, hogy valaki újoncként először tapasztalja meg a viharos szelet vagy válogatottként három méteres hullámokkal kell szembenéznie, az ember megtanul küzdeni – nem törődve a körülményekkel. Felborultál? Állítsd vissza a hajód, aztán menj tovább.

2. Magabiztosság

A sportot űzők jelentős része Optimistben kezdte az ismerkedést. Hogy tudd, az Optimist egyszemélyes hajó, ott az ember magára van utalva, és így – fiatal (6-7 éves) kora ellenére – folyamatosan arra kényszerül, hogy döntéseket hozzon. Természetesen nem mindig jót, de az, hogy egyáltalán lehetősége van rá, sokat lendít az önbizalmán.

3. Csapatmunka

Még ha egyszemélyes hajóban ülnek is, a gyerekek az első naptól közösen dolgoznak. Hiszen egyikük sem tudja egyedül megfordítani vitorlását a parton, hogy fölszerelje. Az idő múlásával aztán rájönnek, hogy az együttműködés nem csak felgyorsítja az ügymenetet, de lehetősége teremt az egymástól tanulásra is.

4. Barátság

Talán a legértékesebb kincs. Szélcsendes napokon vagy komoly viharok idején elkerülhetetlenül kapcsolatok szövődnek, nemzetközi versenyeken határokon átívelő módon. Megismernek más kultúrákat, idegen nyelveket beszélnek.

5. Sportszerűség

A szabályok lehetővé teszik, hogy a sportoló korrigálja elkövetett hibáját. Ha senki nem látta, hogy hozzáértél a bójához, akkor is elvégezhető a büntetésvállalás. A vitorlázás önszabályozó sport, vagyis a vitorlázókra bízza, engedelmeskednek-e a szabályoknak, megmaradnak-e a fair versenyzés keretei között. Ezen a ponton már a becsületesség témáját feszegetjük, és a vitorlázók megtanulják ennek fontosságát.

6. Veszíteni tudás

Lévén természetben űzött sport, a versenyek közben bármikor változhatnak a körülmények (és változnak is). Új nap, új lehetőségek, új peremfeltételek. Ezáltal a sorrend is állandó változásban van, bármikor előfordulhat, hogy az ember elsőből utolsó lesz a futam közben. Egyszerűen nem lehet mindig mindent megnyerni, a gyerekek kénytelenek megtanulni elviselni a vereséget, majd tovább lépni – utóbbira azért is nagy szükség van, mert hamarosan indul a következő futam!

7. Türelem

Elkél az edzés és a verseny során is. Sok olyan manőver van a sportban, melynek hibátlan végrehajtása csak hetek kitartó munkájával érhető el, és persze azt az átkozott szélfordulót is ki kell tudni várni, amire az ember felépítette a taktikáját. És ha minden összeállt, akkor sem feltétlenül azonnal jelentkeznek a jó eredmények. Ki kell bekkelni azt is, menni tovább leszegett fejjel.

8. Felelősség

A vitorlázáshoz elég sok felszerelés szükséges: hajó, vitorla, ruházat, kötelek, napszemüveg, széljelző, tisztítószer és ki tudja, még mi minden! Ezekre vigyázni kell, amit gyorsan megtanul az ember fia/lánya. És a felelősség kiterjed a hozott döntésekre, illetve azok következményeire is.

9. Érzelmi kontroll

Amint azt már említettük, a körülmények változhatnak, néha előre nem látható módon. Sok győzelmet kell beseperni és még több vereséget elviselni ahhoz, hogy a fiatalok uralkodni tudjanak az érzelmeiken. De megtanulják. Hiszen abból lesz később eredményes versenyző, akinek az érzelmei nem rontják a teljesítményét.

10. Fegyelem

Természeténél fogva a vitorlázás meglehetősen időigényes sport, mely nem kevés hétvégét is leköt. Értékes időt, amit lehetne barátokkal, iskolai feladatok elvégzésével vagy pihenéssel tölteni. Aki hajlandó erre áldozni, az gyorsan megtanul fontossági sorrendet felállítani elvégzendő feladatai között, illetve arra figyelni, amit épp csinál.

Vitorlás tudattágítás

Érdekelnek az új táborok, események?

KÖVESS

MINKET!

Helyszín: Alsóörs Kikötő
Cím: 8226 Alsóörs, Vasút utca 17.
Telefon : +36 30 555 91 69
Email: nagy.r.attila@nanaboat.hu

Jelentkeznél valamelyik táborunkba, eseményünkre? Töltsd ki az alábbi űrlapot!